O nama

Razvojna agencija Gradiška – RAGA  za međunarodnu i regionalnu saradnju osnovana je odlukom Skupštine opštine Gradiška od 28. decembra 2017. godine s ciljem pružanja tehničke i savjetodavne podrške u programima međunarodne i regionalne saradnje; razmjena informacija u svrhu regionalnog razvoja; stvaranje lokalnih, prekograničnih i međunarodnih mreža, promocije regije, podrške razvojnim programima, privlačenje direktnih stranih investicija, izgrađivanje institucionalnih kapaciteta, tehničke pomoći lokalnim vlastima u izradi projektnih prijedloga za finansiranje kroz fondove EU i druge dostupne fondove u BIH.

Počeci djelovanja Razvojne agencije Gradiška sežu još od 2007. godine i osnivanja Odsjeka za razvoj pri Kabinetu načelnika opštine Gradiška, koji svoje kapacitete, iskustvo i resurse prenosi na Razvojnu agenciju Gradiška.

Tim Agencije čini 5 stručnjaka, mladih ljudi, koji se u svom radu rukovode principima održivog razvoja. Zahvaljujući prvenstveno svom osoblju Razvojna agencija Gradiška ostvaruje svoju misiju i viziju osiguranja i povećanja životnog standarada svih građana opštine Gradiška, kroz privlačenje sredstava iz domaćih i EU fondova, kao i privlačenja stranih investicija, te zajedničkom sradnjom sa drugim subjektima u regiji nastoji stvoriti povoljnu ekonomsku klimu za razvoj i unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja opštine Gradiška.

Vođeni iskustvom i pojedinačnim referencama tima i projektima implementiranim kroz rad u JLS i NVO sektoru, reference rada stručnjaka agencije se broje u više od 2000 korisnika na lokalnom nivou kroz implementaciju preko 20 razvojnih projekata u BIH i regionu. U pitanju su značajni projekti finansirani od strane donatora poput UNDP, USAID, GIZ, SIDA, Evropske komisije u BIH, World Bank itd.

Agencija svoj program rada zasniva na politikama razvoja opštine Gradiška, i u svom radu se nastoji fokusirati na krajnjeg korisnika, koji živi od svog rada i želi stvoriti vrijednost koje će prenijeti na buduće generacije. Prema tome, Agencija radi sa svim organizacijama koje posluju na lokalnom i regionalnom nivou na način da stvara različite sinergije, pokreće različite incijative, umrežava aktere, a sve sa ciljem efikasnijeg korištanja dostupnih resursa i postizanja boljih rezultata, kroz prenos pozitivnih primjera iskustava i praksi iz EU.

Razvojna agencija Gradiška - RAGA
Razvojna agencija Gradiška - RAGA
Представници Развојне агенције Градишка и Друштвеног центра Градишка потписали су 20. маја 2019. године Меморандум о сарадњи. Меморандумом је предвиђена сарадња у оним областима које се тичу унапријеђења положаја младих на подручју града Градишке. Друштвени центар представља потенцијал града и могућност за младе да управо посредством капацитета које пружа Центар стекну нове вјештине и креирају себи боље услове за живот.
Razvojna agencija Gradiška - RAGA
Razvojna agencija Gradiška - RAGA
⏰ 31. maj 2019. godine novi rok za apliciranje u okviru komponente namjenjene preduzetnicima.
Razvojna agencija Gradiška - RAGA
Razvojna agencija Gradiška - RAGA
Представници Развојне агенције Градишка, присуствовали су данас у Александровцу завршној конференцији пројекта под називом "Стазама културно-историјског наслијеђа и граничара", који је финансиран средствима Програма прекограничне сарадње Хрватска-БиХ-Црна Гора 2014-2020. Циљ пројекта је био допринијети одрживом развоју туризма и повећању туристичке понуде кроз стварање 116 километара зајединчких туристичких путева са посебним нагласком на очување и развој културних и вјерских атракција у прекограничном подручју. Приликом мапирања туристичке понуде велики дио су заузели историсјки објекти са подручја града Градишке, који ће у наредном периоду свакако бити занимљива дестинација за туристе.
Razvojna agencija Gradiška - RAGA
Razvojna agencija Gradiška - RAGA
Predstavnici Razvojne agencije Gradiška su 16. aprila u Banjaluci prisustvovali Info danu posvećenom Pozivu za dostavljanje projektnih prijedloga koji se odnose na razvoj preduzetništva. Poziv je otvoren u okviru Projekta #EU4bussines, koji finansira Delegacija EU u BiH, a implementira Međunarodna organizacija rada (ILO). U okviru Info dana prisutnima su predstavljeni detalji poziva koji se odnose na proces apliciranja. Ukupan iznos sredstava koji će biti dodijeljen u okviru dva Tematska prioriteta je milion evra. Poziv je otvoren do 17. maja 2019. godine, do kada aplikanti treba da dostave Sažetke projektnih prijedloga (Concept note).
Razvojna agencija Gradiška - RAGA
Razvojna agencija Gradiška - RAGA
Predstavnici Razvojne agencije Gradiška i Odsjeka za civilnu zaštitu, zajedno sa partnerima iz Grada Daruvara i Podgorice, učestvovali su na prezentaciji projekta „Safe together“, koja je održana 5. aprila 2019. godine u Podgorici. Projekat je pripeman u okviru Drugog poziva za dostavljanje projekntih prijedloga Programa prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014-2020, a ukupna vrijednost projekta je oko 2.000.000,00 evra. Partneri na projektu su grad Gradiška, grad Daruvar te Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

Projekat bi se provodio dvije godine, a planirano je primarno da se ojačaju kapaciteti Odsjeka za civilnu zaštitu, i to kroz set edukacija i vježbi, putem nabavke opreme, te opremanjem Planinarskog doma u Subotićima, koji bi služio kao trening centar za potrebe ovog Odsjeka.

Instagram