Javni poziv za prijavu projekata u oblasti turističkog sektora

U okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke – EU4BusinessRecovery za pomoć preduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih Covid-19 pandemijom, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH objavio je javni poziv za prijavu projekata u oblasti turističkog sektora. Bespovratna finansijska sredstva i tehnička podrška biće dostupni preduzećima i turističkim operaterima kako bi osigurali kontinuitet poslovanja, ali i stvaranje inovativnih startup-ova.

Projekat EU4BusinessRecovery pomaže turističkom sektoru putem integrisanog paketa savjetodavnih usluga i finansijske podrške za oporavak i ponovno pokretanje poslovnih aktivnosti.

Fond od 1 milion evra bespovratnih sredstava unutar projekta EU4BusinessRecovery dostupan je za mjere oporavka turizma, koje se fokusiraju na aktivnosti poput razvoja strategije upravljanja destinacijama, pristupa novim tržištima za preduzetnike u turizmu, razvoja brenda, razvoja akcionih planova održivog turizma, ulaganja u ekološki prihvatljiva rješenja i slično.

Na poziv mogu aplicirati opštine, agencije za lokalni/regionalni razvoj i privredne komore kao vodeći aplikanti koji će raditi na razvoju destinacija sa ciljem podrške krajnjih korisnika projekta koji su privatna preduzeća u turizmu. Visina mogućih odobrenih sredstava po projektu je do 150.000 evra. Potreban vlastiti doprinos podnosioca zahtjeva je između 20% i 80% od ukupnih prihvatljivih troškova predloženog projekta.

Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 20. avgust 2021. u 16h, a prijave je moguće podnijeti online, putem aplikacijskog portala dostupnog na linku: https://eu4business.core-enigma.com/

Ukupna vrijednost projekta EU4BusinessRecovery iznosi 13,7 miliona evra, a zajednički ga finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke. EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. do 2023. godine.