UNDP odobrio finansiranje projekta „Uspostavljanje sistema organizovane prodaje na stočnoj pijaci u Novoj Topoli“

UNDP BiH objavio je preliminarnu listu od 6 prijava za finansiranje putem projekata EU4Agri u okviru Javnog poziva za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture. Projektni prijedlog Grada Gradiška „Uspostavljanje sistema organizovane prodaje na stočnoj pijaci u Novoj Topoli“ koji su pripremali projektni koordinatori Razvojne agencije Gradiška zadovoljio je sve administrativne, opšte, posebne i kvalitativne kriterijume javnog poziva, te evaluacijom projektnih prijedloga zauzeo 2. mjesto u konkurenciji 27 gradova/opština u BiH koji su konkurisali na ovaj poziv.

Projektni prijedlog „Uspostavljanje sistema organizovane prodaje na stočnoj pijaci u Novoj Topoli“, Razvojna agencija je pripremala u saradnji sa Odjeljenjem za razvoj i međunarodne projekte, Odjeljenjem za poljoprivredu i ruralni razvoj, te Odjeljenjem za komunalne i stambene poslove gradske uprave Grada Gradiška.

Projekat uspostavljanja sistema organizovane prodaje, odnosno unapređenja stočne pijace u Novoj Topoli odnosi se na izgradnju potrebne infrastrukture, kao i nabavku opreme, osiguravanje administrativne i veterinarske kontorle i ispunjavanje neophodnih sanitarnih i higijenskih uslova za otkup i prodaju žive stoke. Realizacijom projekta usvojiće se pravilnik o korištenju, pijačni red te će se kroz donošenje skupštinske odluke na nivou Grada osigurati organizovano funkcionisanje stočne pijace, kao i aukcijske prodaje, što će rezultirati sigurnijom prodajom i zaštitom poljoprivrednih proizvođača. U okviru projekta, kroz edukacije i stručna usavršavanja poljoprivredni proizvođači će proširiti znanja i kompetencije iz oblasti stočarstva i usvojiti modalitete za povećanje profita, promociju i plasman vlastitih proizvoda.