Czech-UNDP: Novi javni poziv za projekte koji podržavaju ciljeve održivog razvoja

Challenge fond „Češka rješenja za ciljeve održivog razvoja“, putem Czech-UNDP partnerstva, objavio je Javni poziv čiji je cilj olakšati transfer češkog znanja i inovativnih rješenja koja bi se bavila razvojnim izazovima u Bosni i Hercegovini.

Tematski prioriteti poziva odnose se na:

-Održivi rast sa fokusom na kružnu ekonomiju, zelenu ekonomiju, tehnologiju i održivi turizam, održivu poljoprivredu i održivi urbani razvoj.

-Upravljanje otpadom, smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu, zagađenje vazduha,  obnovljivi izvori energije, zelena nabavka.

Projektni prijedlozi moraju imati potencijal za finansijsku, socijalnu i ekološku održivost i povećanje, moraju biti inkluzivne prirode i imati koristi od ciljnih korisnika i doprinositi postizanju ciljeva održivog razvoja.

Prihvatljivi kandidati uključuju češki privatni sektor, nevladine organizacije, univerzitete, državne institucije ili istraživačke centre. Od kandidata se zahtijeva da angažuju lokalne partnere kako bi osigurali održivost u lokalnim uslovima i promovisali održivost rješenja.

Podnosioci prijava imaju priliku da apliciraju za novčana sredstva u rasponu od 20.000 USD do 40.000 USD, u zavisnosti od složenosti predloženih inovativnih rešenja za svaki pojedinačni projekat, uz obavezno sufinansiranje od strane aplikanta u iznosu od 20% od ukupne vrijednosti projekta.

Javni poziv je otvoren do 12. jula 2021. godine, a prijave se šalju putem web stranice Czech-UNDP partnerstva za ciljeve održivog razvoja.