Izvještaj Razvojne agencije za 2021: Odobrena 33 projekta i prikupljeno 1 387 351 KM finansijskih sredstava za lokalnu zajednicu!

U prethodnoj sedmici usvojen je Godišnji izvještaj o poslovanju Razvojne agencije Gradiška za 2021. godinu.

Razvojna agencija je u periodu od 01. januara do 31. decembra 2021. godine pripremila ukupno 50 projektnih aplikacija za pravna lica sa područja grada Gradiška. U ovom periodu Agencija je prijavila projektne prijedloge na 90% javnih poziva koji su bili dostupni aplikantima sa područja grada, među kojima su javni pozivi u okviru: Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Programa Challenge to Change, Bugarske ambasade, WHAM programa, Regionalnog Challenge fonda, Ministarstva privrede Republike Srpske, Međunarodne organizacije rada ILO, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, EU4Agri projekta (turizam, razvoj lokalne tržišne infrastrukture, primarna poljoprivredna proizvodnja) i drugih.

Ovim javnim pozivima obuhvaćeno je preko 25 različitih pravnih lica, što pokazuje da je grad Gradiška izuzetno aktivan na polju apliciranja i povlačenja sredstava od strane domaćih, međunarodnih i EU donatora. Svi projektni prijedlozi pripremani su u skladu sa postavljenim ciljevima terenutno aktuelne Strategije razvoja grada Gradiška za period 2019-2027. godina i targetiraju prvenstveno projekte iz oblasti ekonomskog, društveno-kulturnog i socijalnog razvoja.

Statistički gledano, projektnim menadžerima Agencije u prethodnoj godini odobrena su 33 projekta (od toga 6 za gradsku upravu, 24 za privredne subjekte i 3 za udruženja građana), čime je prikupljeno je 1 387 351 KM finansijskih sredstava za lokalnu zajednicu. Iznos sredstava koje je obezbijedila Razvojna agencija u toku 2021. godine je četiri puta veći od iznosa koji je Agencija utrošila za svoje poslovanje, što dovoljno govori o postignutim rezultatima.

Osim pripreme projektnih prijedloga, zaposlenicima Razvojne agencije je i u prethodnoj godini u kontinuitetu bilo omogućeno učešće na različitim edukacijama i seminarima koji omogućuju sticanje novih znanja i vještina koje se odnose na oblast upravljanja projektnim ciklusom.

Podsjećamo, od osnivanja pa do danas Agencija je obezbijedila ukupno 7.150.481,00 КM finansijskih sredstava čime je postala značajan faktor razvoja lokalne zajednice i kao takva predstvalja servis koji će i u narednom periodu raditi na pripremi projektnih prijedloga sa sva zainteresovana pravna i fizička lica sa područja grada Gradiška.