Regional Challenge Fund (RCF): Dvije aplikacije iz Gradiške u užem izboru za finansiranje projekata dualnog obrazovanja

Regional Challenge Fund (RCF) ima za cilj da ojača relevantnost stručnog obrazovanja i obuke (SOO) na tržištu rada finansiranjem ulaganja u opremu i infrastrukturu za pružaoce obuke koji se uključuju u kooperativne aktivnosti obuke sa partnerskim preduzećima.

Nezaposlenost mladih, u kombinaciji sa nedostatkom kvalifikovane radne snage među preduzećima, karakterišu ekonomsku situaciju na zapadnom Balkanu, stoga je cilj Fonda povećati zaposlenost učenika iz SOO jačanjem kooperativnog pristupa obuci u ekonomijama Zapadnog Balkana.

U vezi s tim RCF je u februaru ove godine objavio Javni poziv za finansiranje projekata koji se odnose na partnerstva između obrazovnih ustanova i preduzeća radi razvoja programa dualnog obrazovanja tokom kojeg bi učenici razvijali vještine potrebne partnerskom preduzeću.

Projektni prijedlozi „Unapređenje dualnog obrazovanja“ u JU Srednja, stručna i tehnička škola Gradiška i „Zajedno do kvalitetnijeg dualnog obrazovanja u Gradišci“ za JU Tehnička škola Gradiška, koje je pripremala Razvojna agencija Gradiška ušli su u uži izbor za finansiranje.

Konačni rezultati Javnog poziva biće poznati 30.07.2021. godine.